Boxspring kopen lees deze tips

Ga je een boxspring kopen? dan is het verstandig je eerst te verdiepen in de prijzen en de mogelijkheden. Een bed is nu eenmaal een product waar je meerdere jaren van wilt genieten, dus je wilt graag in één keer het bed met de juiste eigenschappen kiezen.

Er zijn veel keuzemogelijkheden in boxspringsbedden, matrassen en top matrassen. Bepaal eerst wat je belangrijk vindt bij een bed, daarna kun je de prijzen gaan vergelijken en een boxspringbed kopen. In dit artikel worden de meest gangbare modellen en mogelijkheden uiteengezet.

Een boxspring kopen: wat is een boxspring?

Wanneer men spreekt van een boxspringbed, bedoelt men vaak een boxspring-combinatie. Deze combinatie bestaat uit:

 • Het boxspringbed: een met stof beklede houten of metalen box gevuld met springveren of Bonell-veren
 • Een matras
 • Een topmatras
 • Een hoofd en/of voetboard

Kies je een boxspringbed met springveren of Bonell-veren?

boxspring kopenOf je kiest voor dit type bed met springvering of Bonell-vering is afhankelijk van je wensen behoeften. Het is in ieder geval voor mensen met een lichaamsgewicht van 100kg

of meer die een boxspring kopen aan te bevelen om te kiezen voor een springvering. Ook mensen die last hebben van rugklachten kunnen beter niet voor dit type bed met Bonell-veren kiezen.

Mensen die vaak op hun zij slapen en niet op hun rug of op hun buik, geven aan een boxspringbed met springvering te verkiezen boven een Bonell-vering.

Welk matras moet je kiezen?

Op de boxspring zelf kun je niet slapen, behalve een boxspring kopen moet je ook een matras aanschaffen. In principe kun je elk matras op  dit type bed leggen, maar de expert zal je adviseren voor een pocketveermatras te kiezen.

Een pocketveermatras is een matras dat is gevuld met stalen veertjes die individueel verpakt zijn in pockets. Deze matrassen zijn verkrijgbaar in verschillende harde en zachte varianten en worden over het algemeen als erg comfortabel ervaren.

Kiezen voor een topmatras

Het is niet noodzakelijk, maar je kunt ervoor kiezen om bovenop het gewone matras nog een topmatras te plaatsen. Topmatrassen zijn er om het ligcomfort te vergroten. Een topmatras kan ook handig zijn wanneer je boxspring bestaat uit twee losse eenpersoonsbedden.

Door gebruik te maken van een topmatras merk je de naad tussen de twee matrassen niet meer. Zeker niet in combinatie met een zogenoemde ‘love bridge’: een stuk rubber dat je tussen de twee matrassen plaatst.

Het is echter niet handig om voor een tweepersoons topmatras te kiezen wanneer de bedden individueel verstelbaar zijn. Er zijn verschillende soorten topmatrassen verkrijgbaar: matrassen van koudschuim, traagschuim en latex.

Gepersonaliseerde boxspring kopen

kopen boxspringVroeger had je bij het boxspringbed kopen weinig keuze qua kleur en vormgeving.

Tegenwoordig kun je echter kiezen voor boxsprings met allerlei soorten bekleding van stof of leer. Ook de pootjes zijn in allerlei kleuren, modellen en prijzen beschikbaar.

Je kunt zelfs kiezen voor een variant met opbergruimtes onder het bed. Om de boxspring volledig aan te passen aan de rest van je slaapkamer, kun je kiezen voor een hoofd- en/of voetboard.

Op deze manier maak je van de boxspringbed het pronkstuk van je slaapkamer.

Verschillende maten

Boxsprings zijn in allerlei maten verkrijgbaar. Er wordt gesproken van kleine en grote boxsprings. Een kleine eenpersoons boxspringbed is ongeveer 80 tot 90 cm breed en 200 cm lang. Een kleine tweepersoons boxspring, een zogenaamde twijfelaar, is 120 bij 200 cm.

Een grote boxspring is 180 tot 220 cm breed en tot 220 cm lang. Het is gebruikelijk om voor twee personen te kiezen voor twee losse bedden in plaats van een tweepersoonsbed. Op die manier kun je de individuele wensen per zijde laten verschillen. Zo heeft ieder een bed dat voldoet aan de eigen slaapbehoefte.

Jouw ideale maat bepalen

boxspringbedGa je een boxspringbed kopen, kies er dan een met de juiste maat voor jouw lichaam.

De voor jouw ideale maat kun je als volgt berekenen: de breedte is jouw schouderbreedte + 40 cm en de lengte is je lichaamslengte + 20 cm.

Over het algemeen kun je het beste een hoogte van 55 tot 60 cm aanhouden en een matras kiezen van 18 tot 22 cm dik.

Houd ook rekening met de wijze van transport en de grootte van het trapgat in je woning bij het kiezen van de juiste maat, dan kom je niet voor verrassingen te staan.

De meest gangbare maat van 90 bij 200 cm levert bij het transport meestal geen problemen op.

De verstelbare boxspring

Voor wie wil genieten van extra comfort kan ook een verstelbare boxspringbed kopen. De elektrisch verstelbare boxspringbed is met een afstandsbediening eenvoudig in hoogte verstelbaar. Bij de meeste modellen kun je het hoofdeind en/of het voeteneind in hoogte verstellen waardoor je comfortabel kunt lezen of tv kunt kijken.

Sommige modellen kunnen ook in zijn geheel omhoog of omlaag versteld worden. Dit is met name ideaal voor senioren, mensen met rugklachten of andere medische klachten, maar ook voor mensen die willen genieten van een beetje extra comfort.

Een boxspring kopen voor senioren

boxsprings kopen Voor senioren is dit type bed-combinatie een uitstekende keuze. Een boxspringbed heeft een hogere instap dan een gewoon bed, waardoor het in en uit bed stappen voor ouderen makkelijker wordt gemaakt.

Er kan in dat geval het best gekozen worden voor een elektrisch verstelbare boxspringbed.

Een in hoogte verstelbaar bed maakt niet alleen het in- en uitstappen makkelijker, ook wanneer men verzorging in bed nodig heeft is het een vereiste.

Verzorgend personeel moet een bed in hoogte kunnen verstellen om veilig te kunnen werken. De verstelbaarheid van het hoofd- en/of voeteneinde zorgt voor meer ligcomfort.

Een boxspring kopen voor kinderen

Ook kinderen kunnen genieten van het slaapcomfort van dit type bed. Er zijn fabrikanten die speciale kinderbedden maken. Deze bedden zijn gebaseerd op dezelfde technologie als volwassen boxspring-combinaties, maar zijn minder saai.

De stoffen bekleding van kinder-boxsprings zijn verkrijgbaar in vrolijke kleurenprints. De kinderbedden zijn verkrijgbaar in de (afwijkende) kindermaten van 90, 100 en 120 cm breed bij een lengte van 200 cm.

Er worden via internet kinderbedden onder de naam boxspring verkocht terwijl de bedbodems geen vering bevatten. Laat je dus altijd goed informeren over de kwaliteit van het product voordat je tot kopen overgaat.

Geen boxspringbed kopen bij rugklachten?

Veel mensen denken dat je vanwege de vering in een boxspring-combinatie beter niet kunt kiezen voor een boxspringbed wanneer je last hebt van rugklachten.

Dit type bed met metalen vering, een kwalitatief goed pocketmatras van de juiste hardheid en een top matras kunnen echter juist de ondersteuning bieden die iemand met rugklachten nodig heeft.

De boxspringbedden zijn ook hoger waardoor het in- en uitstappen vergemakkelijkt wordt. Wanneer je dan ook nog kiest voor een elektrisch verstelbaar bed, is ook het slaapcomfort voor iemand met rugklachten gegarandeerd.

Wat kost een boxspring?

 

boxspring eenpersoonsDe kosten van een boxspring-combinatie zijn volledig afhankelijk van jouw wensen en behoeften. Goedkoop is niet altijd duurkoop, als je weet waar je op moet letten.

Wie jaren van zijn bed wil kunnen genieten kan bijvoorbeeld het best kiezen voor een bodem van massief hout met metalen springveren.

Bij de keuze van een matras, kun je je het best laten leiden door jouw slaapbehoeften en niet door de prijs. Kijk of je wilt investeren in een elektrisch verstelbare bodem.

Beslis eerst wat je wilt en ga daarna pas prijzen vergelijken. Zorg dat de basis goed is. Bij het customizen van dit soort bed-combinatie kan je het zo duur maken als je zelf wilt.

De voordelen van de boxspring

Er zijn veel voordelen aan het aanschaffen van een boxspring, hieronder volgen er een aantal:

 • Een langere levensduur
  Doordat het matras rust op de boxspring in plaats van op een lattenbodem, gaat het matras langer mee
 • Dit type bed heeft een hogere instap dan andere bedden
  De is met name ideaal voor senioren en mensen met rugklachten
 • Een boxspring biedt optimale ondersteuning aan het hele lichaam
  De verende eigenschappen van het bed bieden een optimale ondersteuning
 • Een boxspringbed biedt uitstekende ventilatie
  We verliezen ontzetten veel vocht wanneer we slapen, een boxspring heeft voldoende luchtcirculatie zodat het vocht niet wordt vastgehouden.

De nadelen van de boxspring

Een boxspring kent naast voordelen ook enkele nadelen, hieronder volgt de top 3:

 1. Een boxspringbed is lastiger schoon te houden dan andere bedden
  Met name mensen met een huisstofmijtallergie ondervinden hier hinder van. Om de klachten enigszins te verminderen kun je een lederen in plaats van een stoffen bekleding voor de boxspring kopen.
 2. Veel mensen vinden een boxspring vanuit esthetisch oogpunt een lelijk massief ding
  Er zijn op het moment echter voldoende mogelijkheden om de boxspring te customizen waardoor het juist een pronkstuk wordt.
 3. De afmetingen van het massieve onderstel vormen vaak een probleem bij het transport
  Het is dan ook aan te raden voordat je overgaat tot de aanschaf van een boxspring rekening te houden met de transportmogelijkheden.

De conclusie

kopen boxspringsWist je dat 7 op de 10 verkochte bed-combinaties een boxspring-combinatie is? Niet zo gek als je weet wat de mogelijkheden zijn.

Dit type bed-combinatie is in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Je kunt het bed zelf zo luxe maken als je wilt en je slaapcomfort naar wens vergroten.

Een luxe bed, een kinderbed of een senioren-bed: het is allemaal mogelijk. Nu je weet waar je op moet letten, kan ook jij met een gerust hart een boxspringbed kopen.

Add Comment